7 maja
Mariusz Pietrzak, Szef Kuchni zaprasza na nowe autorskie menu.
Mariusz Pietrzak, Szef Kuchni MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360° zaprasza na degustację nowego menu do Restauracji George Sand, która 25 kwietnia br. została wyróżniona statuetką Złotego Widelca. Nagroda została przyznana w ramach ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię "Polska od Kuchni".
W nowym menu Szef proponuje oryginalne połączenia smakowe, dla których inspiracją jest kuchnia francuska i śródziemnomorska, choć nie brakuje w nim także dań kuchni polskiej, do których dodał wiele nowoczesnych akcentów z kuchni Fusion. Szef dołożył wszelkich starań, aby wszystkie potrawy były lekkie i aromatyczne. Z pewnością mile zaskoczą sposobem ich przyrządzenia i podania.
W menu znajdziemy dużo świeżych ryb: łososia, sandacza, okonia morskiego oraz owoców morza: ośmiornicę, krewetki królewskie, małże nowozelandzkie, kalmary, ale także rodzime mazurskie raki oraz śledzia w nowej odsłonie, czyli z dodatkiem czerwonego kawioru. Dania na bazie ryb i owoców morza należą do potraw najchętniej przyrządzanych przez Szefa.
Wśród dań mięsnych na uwagę zasługuje ręcznie siekany tatar z polędwicy wołowej podawany z jajkiem przepiórczym, marynatami, anchois i czerwonym kawiorem; policzki wołowe duszone w czerwonym winie z blanszowanym szpinakiem, chutney z dyni, kolorowymi warzywami i purée ziemniaczanym smażonym w kataifi na sosie rozmarynowo-balsamicznym czy stek z polędwicy wołowej Black Angus na sosie winno-rozmarynowym z risotto z ziemniaków z warzywami i borowikami smażonymi na maśle. Są też klasyki kuchni polskiej, czyli schabowy z zasmażaną młodą kapustą, pieczona kaczka w pomarańczach i cielęce flaki w delikatnym bulionie.
Nie zabrakło także dań wegetariańskich takich jak: kotleciki z ciecierzycy z musem z papryki, szpinakiem i warzywami grillowanymi z oregano, makaron pappardelle w sosie kremowym z gorgonzolą, młodym szpinakiem i kaparami.
Każdy gość, nawet ten z bardzo wyrafinowanym gustem kulinarnym, znajdzie w nowej karcie coś dla siebie. Restauracja George Sand inauguruje wiosenny sezon oryginalnym i pełnym unikalnych połączeń smakowych menu. Wszystkie potrawy są w całości przygotowane w naszej kuchni, bez użycia półproduktów. Używamy tylko składników naturalnych, nieprzetworzonych, od lokalnych dostawców." - podkreśla Mariusz Pietrzak.
Odebraliśmy niedawno z Szefem nagrodę Złotego Widelca dla Restauracji George Sand. - mówi Krzysztof Nosek, Dyrektor Gastronomii MCC Mazurkas. " Cieszy nas, że Restauracja zyskuje coraz większe uznanie, jako punkt na kulinarnej mapie Mazowsza i jest rozpoznawalna nie tylko w gronie gości Hotelu Mazurkas, ale również przez szersze grono smakoszy, jako miejsce, w którym można odkryć niecodzienne smaki i spędzić czas w miłej atmosferze. To dla nas motywacja do ciągłego rozwoju, a dla zespołu Restauracji, pod wodzą Szefa Mariusza Pietrzaka, zachęta do odkrywania i realizowania swoich kulinarnych pasji. Z aktualności - w maju zapraszamy wszystkich nie tylko do skosztowania dań z nowej karty, ale także na specjalne szparagowe menu, które pod okiem Szefa Kuchni stworzył Sous Chef Tomasz Olszewski. W kolejnych miesiącach na pewno również nie zabraknie sezonowych specjałów w oryginalnym wydaniu."
Statuetka ?Złotego Widelca? została przyznana Restauracji już po raz kolejny. Tym razem w ramach I edycji ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię "Polska od Kuchni". W konkursie oceniano przede wszystkim: menu i formę prezentacji menu, serwowane dania wraz z formą podania i wyglądem posiłku oraz smak. Dodatkowo premiowane było danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżację wnętrza. W 2016 r. statuetkę przyznano również Mazurkas Catering, 360° jako cateringowej firmie roku.
Kilka słów o Szefie Kuchni:
Mariusz Pietrzak - Szef Kuchni MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360° z gastronomią związany jest od 30 lat. W swojej dotychczasowej karierze, jako Szef Kuchni Mazurkas Catering 360° odpowiadał m.in. za przygotowanie i realizację kompleksowej obsługi gastronomicznej Szczytu NATO 2016 na Stadionie Narodowym w Warszawie i kolacji dla ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich NATO w Teatrze Wielkim oraz wybranych wydarzeń w czasie 41. sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO, która odbyła się w Krakowie w 2017 r.
W MCC Mazurkas odpowiada zarówno za tworzenie oryginalnych potraw i niecodziennych połączeń smakowych dla marki Mazurkas, jak również za organizację bieżącej pracy kuchni, zarządzanie podległym personelem i współpracę z dostawcami. Pomysłodawca, inicjator i autor dań serwowanych w Restauracji George Sand w Hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim. Prywatnie ambasador polskich Mazur i miłośnik kuchni azjatyckiej.
Obiekty w największych miastach:
Warszawa (183) Kraków (105) Poznań (101) Trójmiasto (95) Wrocław (61) Gdańsk (54) Łódź (44) Lublin (37) Zakopane (35) Szczecin (26) Katowice (26) Gdynia (24)Typy obiektów:
Obiekt hotelowy (1582) Ośrodek wypoczynkowo-szkoleniowy (231) Centrum konferencyjne (181) Unikalne miejsce (106) Pensjonat (95) Obiekty kultury (33) Restauracja (32) Hala sportowo-widowiskowa (26) Muzeum (14) Centrum rekreacji/piknik (14) Centrum targowo-kongresowe (5) Statek (4)Noclegi:
Do 30 osób (182) Do 60 osób (590) Do 120 osób (579) Powyżej 200 osób (154) Powyżej 350 osób (53) Powyżej 500 osób (38)Sale:
Do 30 osób (875) Do 60 osób (1137) Do 120 osób (1129) Powyżej 200 osób (517) Powyżej 350 osób (209) Powyżej 500 osób (111)Konferencje według miast:
Konferencje według kategorii:
Usługi według kategorii:
Rekreacja i sport (107) Obsługa techniczna (83) Personel (71) Atrakcje lokalne (62) Wyposażenie wnętrz i plenerów (55) Rozrywka (54) Transport (40) Catering (31) Muzyka (30) Organizatorzy (27) Gadżety (6) Szkolenia (4) Internet (4) Warsztaty tematyczne (3) Inne (3)Pakiety promocyjne według kategorii:
Pakiety konferencyjne bez noclegu (1) Pomysł na integrację (1) Wakacje (1) Majówka (1) Oferty SPA (1)