7 listopada
Obniżyć koszty hotelowej gastronomii o 8-15 proc. i nie zejść na psy
Jedną z metod poprawy wyników ekonomicznych hotelowej gastronomii jest obniżenie poziomu „food cost" czy jak kto woli „wsadu do kotła". W okresie wychłodzenia gospodarki i sektorowego spadku przychodów ze sprzedaży, każdy roztropny hotelarz drobiazgowo analizuje receptury gastronomiczne oraz zawartość hotelowych kart menu, by wg praktyków osiągnąć 8-15 proc. obniżki kosztów. Oczywiście bez wyraźnej utraty jakości podawanych potraw, a co za tym idzie - pogorszenia opinii o poziomie hotelowej restauracji.
Ta praca, polegająca na przejrzeniu receptury po recepturze i to najlepiej z wynajętym w tym celu lub zaprzyjaźnionym szefem kuchni - pozwala wyeliminować z receptur składniki, których udział w daniu nie jest istotny z punktu widzenia konsumenta, ale istotny ze względu na zagregowane koszty.
Praktycy wskazują, że warto do tego zadania zatrudnić zewnętrznego specjalistę od gotowania, by nie miał on emocjonalnego stosunku do receptur i przedłożył pragmatyzm spojrzenia nad aspiracje.
To, jak dalece iść będzie ingerencja zależy od intencji: czy eliminowane będa jedynie nieuzasadnienie drogie dodatki i elementy wykończenia dań, które z powodzeniem można zastąpić tańszymi a równie atrakcyjnymi składnikami - bez szkody dla smakowych i wizualnych atrybutów dania. Czy też hotel decyduje się na modyfikację karty menu, wykluczając dania o najniższym współczynniku sprzedaży lub najniższej rentowności?
Trzeba pamiętać, że dania sprzedające się sporadycznie, blokują niekiedy niemałe pieniądze jako "towar w magazynie" a bywa że niesprzedane w terminie przydatności surowca do spożycia - trafiają jako wsad do kotła dla klienta grupowego lub w drastycznych przypadkach - są wyrzucane przy kolejnej inwentaryzacji.
źródło: http://www.e-hotelarstwo.com
Obiekty w największych miastach:
Warszawa (183) Kraków (105) Poznań (101) Trójmiasto (95) Wrocław (61) Gdańsk (54) Łódź (44) Lublin (37) Zakopane (35) Szczecin (26) Katowice (26) Gdynia (24)Typy obiektów:
Obiekt hotelowy (1582) Ośrodek wypoczynkowo-szkoleniowy (231) Centrum konferencyjne (181) Unikalne miejsce (106) Pensjonat (95) Obiekty kultury (33) Restauracja (32) Hala sportowo-widowiskowa (26) Muzeum (14) Centrum rekreacji/piknik (14) Centrum targowo-kongresowe (5) Statek (4)Noclegi:
Do 30 osób (182) Do 60 osób (590) Do 120 osób (579) Powyżej 200 osób (154) Powyżej 350 osób (53) Powyżej 500 osób (38)Sale:
Do 30 osób (875) Do 60 osób (1137) Do 120 osób (1129) Powyżej 200 osób (517) Powyżej 350 osób (209) Powyżej 500 osób (111)Konferencje według miast:
Konferencje według kategorii:
Usługi według kategorii:
Rekreacja i sport (107) Obsługa techniczna (83) Personel (71) Atrakcje lokalne (62) Wyposażenie wnętrz i plenerów (55) Rozrywka (54) Transport (40) Catering (31) Muzyka (30) Organizatorzy (27) Gadżety (6) Szkolenia (4) Internet (4) Warsztaty tematyczne (3) Inne (3)Pakiety promocyjne według kategorii:
Pomysł na integrację (1) Wakacje (1) Majówka (1) Oferty SPA (1) Pakiety konferencyjne bez noclegu (1)